wrzesień 2014:

Można już nabyć kolejny numer "Prawdę mówiąc" od 1 września.

Oto niektóre artykuły, które znajdziecie Państwo w tym numerze:

  • - Ile zarabia radna Taraska i kto za to płaci?
  • - Dąbrowa Tarnowska wypadła fatalnie w rankingu pisma WSPÓLNOTA!
  • - Kwiatkowski kontra Kwiatkowski - bratobójcza wojna w miejskiej firmie
  • - Czy pierwsze liceum zostanie zlikwidowane?
  • - Czym się różni baron Konopka od dyrektora Krawca?
  • - Józef Ostręga - nieodłączna część historii dąbrowskiej slużby zdrowia
Aktualnie nie ma żadnych nadchodzących wydarzeń.

Jak uzyskać „zieloną kartę"?

2012-01-15 16:52

Jak zdobyć prawo stałego pobytu w Stanach Zjednoczonych, czyli tzw. „zieloną kartę", w inny sposób niż poprzez znaną wszystkim „loterię wizową"? Otóż jest kilka metod, dzięki którym można stać się posiadaczem „zielonej karty".

Jednym ze sposobów jej uzyskania jest zatrudnienie poprzez znalezienie pracodawcy, który oferuje nam pracę na terenie USA. Ów system powstał w celu pomocy osobom ubiegającym się o uzyskanie „zielonej karty", których zatrudnienie konieczne jest z punktu widzenia pracodawcy. Powinien on wykazać, że na amerykańskim rynku pracy trudno czy wręcz niemożliwe jest znalezienie pracownika o określonych kwalifikacjach. Tylko z pozoru jest to rzadka sytuacja. Na przykład właściciel restauracji może szukać kelnera, który zna język polski czy kucharza, który potrafi przygotować polskie potrawy.

Proces ubiegania się o „zieloną kartę" poprzez tego typu zatrudnienie może być zarówno kosztowny jak i powodujący wiele problemów natury formalnej. Pozyskując sponsora - pracodawcę w USA, można starać się o pobyt stały. Proces rozpatrywania petycji dla osób mieszkających w Polsce i starających się w ten sposób o „zieloną kartę", trwa krócej niż w przypadku osób przebywających już w USA (rozkłada się na ok. 1,5 - 2 lata). Znacznie mniej skomplikowany i krótszy jest proces uzyskania „zielonej karty", gdy udowodni się, że dana osoba, która ma ją uzyskać, dysponuje wyjątkowymi zdolnościami, np. uzyskała Nagrodę Nobla w jakiejś dziedzinie, jest wybitnym artystą czy sportowcem. Wymagania nie muszą jednak w tym przypadku być bardzo wygórowane. Znany jest przypadek polskiego politologa, który uzyskał bardzo szybko stały pobyt w USA na podstawie opinii wybitnych profesorów.

Można uzyskać „zieloną kartę", gdy np. naszym małżonkiem jest obywatel USA lub posiadacz stałego pobytu w Ameryce. Obywatele Stanów Zjednoczonych mają prawo składać petycje dotyczące swoich rodziców, małżonków, rodzeństwa oraz dzieci. Osoby posiadające „zielone karty", czyli tzw. "permanent residents" uprawnione są do składania takich petycji tylko i wyłącznie, gdy o „zieloną kartę" starają się ich małżonkowie oraz dzieci. Nie ma żadnych limitów czasowych dla osób kwalifikujących się jako tzw. "immediate relatives" obywateli USA, czyli dla ich dzieci poniżej 21-go roku życia, stanu wolnego, małżonków, rodziców, wdowców po nich (pod specjalnymi warunkami). Pozostałe osoby są pogrupowane w kilka kategorii, czyli tzw. "preferences". Im wyższy numer owej kategorii, tym dłuży jest czas oczekiwania na przyznanie „zielonej karty".

Rocznie około 500.000 obywateli amerykańskich zawiera związek małżeński z cudzoziemcami, którzy są następnie uprawnieni do otrzymania „zielonej karty", czyli statusu stałego rezydenta Stanów Zjednoczonych. Małżonkowie obywateli amerykańskich w świetle prawa uważani są za "najbliższych krewnych" („immediate relatives"), w związku z tym nie ma dla nich żadnych barier w procesie uzyskiwania „zielonej karty" oraz nie ma ograniczeń dotyczących liczby wydanych kart dla obcokrajowców, którzy wstąpili w związek małżeński z amerykańskimi obywatelami.

W sytuacji, gdy określony cudzoziemiec, który chce poślubić obywatela USA, przebywa cały czas poza terytorium Stanów Zjednoczonych, możliwym jest uzyskanie wizy K-1 Fiancée/Fiancé po to, by tenże cudzoziemiec mógł przyjechać do Stanów Zjednoczonych i poślubić obywatela amerykańskiego. Osoba będąca w posiadaniu „zielonej karty", która zamierza przebywać poza granicami USA przez okres od 1 do 2 lat, zanim jeszcze opuści teren USA powinna ubiegać się o re-entry permit, noszący nazwę "białego paszportu". W sytuacji, gdy posiadacz „zielonej karty" przekroczył dozwolony termin i przebywa pobytu poza granicami USA ponad 1 rok, ma prawo ubiegać się o przywrócenie statusu stałego rezydenta.

Osoby deportowane z USA lub posiadające kryminalną przeszłość, zgodnie z imigracyjnym prawem amerykańskim, otrzymują zakaz uzyskania stałego pobytu. Istnieje możliwość, która w uzasadnionych przypadkach zezwala na uzyskanie "waiver", czyli uchylenia zakazu otrzymania wizy emigracyjnej.

Można także stać się stałym rezydentem USA, jeśli ktoś zainwestuje pieniądze w Ameryce, tworząc nowe miejsca pracy. Nabycie „zielonej karty" w ten sposób – tj. przez inwestycje (zwana także Fifth Preference Green Card) dotyczy osób, które inwestują jakąś kwotę pieniędzy w realizację nowego biznesu lub rozwijanie tego, który już istnieje. Wymieniony powyżej inwestor jest zobowiązany do czynnego zarządzania swoim przedsiębiorstwem. Kilku inwestorów ma prawo połączyć swoje aktywa finansowe oraz stworzyć lub rozwinąć swoją firmę w USA, a każdy z nich osobno może ubiegać się o „zieloną kartę". Ponadto każdy z inwestorów musi wnosić do tej firmy obligatoryjny wkład inwestycyjny, jak również każdy z nich jest indywidualnie odpowiedzialny za stworzenie nowych miejsc pracy.

 

Janusz Dzięgiel

Wróć

Komentował Witek16-01-201207:48

Powinniście jeszcze otworzyć jakieś biuro w Dąbrowie, które by ułatwiało wyjazd z tego nienormalnego powiatu!

Komentował Krycha16-01-201207:53

Bardzo dobrze, że dajecie takie informacje. Będziemy wiedzieć, jak stąd uciekać.

Komentował romuś16-01-201211:41

Czekam na następny artykuł ile jaka to jest emigracja z powiatu...

Komentował Mariusz16-01-201212:05

Bardzo mi się podobają tego typu porady, bo są konkretne i mogę się dowiedzieć czegoś, co może mi się przydać.

Komentował kogo16-01-201212:18

Macie już jakieś informacje na temat tej baby, która kieruje organizacją dąbrowiaków w Chicago

Komentował Gwidon16-01-201212:19

Napiszcie coś więcej, jak dostać zieloną kartę, gdy się jest uznanym artystą, czy przyjmują do USA - tak jak w przypadku dobrych sportowców czy naukowców?

Komentował Konstancja17-01-201222:49

Gwidonie słuszna uwaga, warto podnieść temat prawa USA,zwłaszcza w kategorii ludzi nauki i artystów, lecz także dla zwykłych szarych obywateli , którzy za lepszym życiem i za przyzwoita płaca ewakuują się z tej polskiej ziemii.

Powada dla autora za podjęcie tematyki!!!
czekam na następne artykuły Panie Januszu!!!

Tak trzymać

Komentował Halina18-01-201207:09

Ja też czekam na następne informacje na temat możliwości wyjazdu na stałe do USA.

Komentował Ktoś18-01-201208:47

Czy jeśli mój mąż ma zieloną kartę, a ja mieszka w Polsce, to długo będę czekać na taką zieloną kartę dla mnie?

Komentował she28-02-201222:17

z tego co się orientuje to na terytorium USA osoba posiadająca zielona karte musi zlozyc wniosek na malzonka Czas czekania na odpowiedz wynosi od 6 mscy do 5 lat.

Dodaj komentarz

* - pole wymagane